Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
Kompletní text chronologie pádu československého komunistického režimu včetně historického úvodu, použité literatury, seznamu použitých zkratek a jmenného rejstříku byl vydán v publikační řadě Sešity Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v roce 1999, č. 33 pod názvem SUK, Jiří – CUHRA, Jaroslav – KOUDELKA, František: Chronologie zániku komunistického režimu v Československu 1985–1989, 144 stran. Je založen především na archivních materiálech Ústředního výboru Komunistické strany Československa a samizdatových periodicích předlistopadových nezávislých iniaciativ.
1. února 1990
Ministr vnitra ČSSR Richard Sacher oznámil zrušení Státní bezpečnosti. KC OF označilo tuto skutečnost za svůj jednoznačný úspěch, který je výsledkem principiálního postoje a soustavného nátlaku na federálního ministra vnitra.
Na tiskové konferenci KC OF hovořili zástupci rady KC OF Petr Pithart a Josef Vavroušek o ústavní a volební problematice. Pithart uvedl, že »paragrafované znění návrhu zákona o volbách« je »výsledkem řady kompromisů«. Především OF »muselo respektovat« přání VPN »neměnit strukturu zákonodárných sborů«, dále »muselo ustoupit ze svých představ smíšeného poměrného a většinového volebního systému ve prospěch poměrného«. Vavroušek upozornil, že cílem OF není úplné (a pro ostatní strany včetně KSČ zdrcující) volební vítězství, nýbrž vytvoření podmínek pro rozvoj pluralitního politického pro¬středí.
 
tobacamptobacamp
tobacamp