Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
Kompletní text chronologie pádu československého komunistického režimu včetně historického úvodu, použité literatury, seznamu použitých zkratek a jmenného rejstříku byl vydán v publikační řadě Sešity Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v roce 1999, č. 33 pod názvem SUK, Jiří – CUHRA, Jaroslav – KOUDELKA, František: Chronologie zániku komunistického režimu v Československu 1985–1989, 144 stran. Je založen především na archivních materiálech Ústředního výboru Komunistické strany Československa a samizdatových periodicích předlistopadových nezávislých iniaciativ.
16.–18. února 1989
Československo navštívil generální tajemník MSDS Károly Grósz. V rozhovoru s generálním tajemníkem ÚV KSČ Milošem Jakešem vyjádřil přesvědčení, že intervence sovětské armády do Maďarska v roce 1956 byla správným krokem, který vyvedl Maďarsko ze zmatků a umožnil mu budovat »rozvinutou socialistickou společnost«. Nově složené politbyro a ústřední výbor MSDS označil Grósz za nejednotné a velice diferencované a v této souvislosti odsoudil nedávné rozhlasové interview, v němž člen politbyra Imre Pozsgay označil události roku 1956 za lidové protitotalitní povstání (podle Grósze odmítla toto hodnocení většina orgánů a členů MSDS). Grósz připustil, že maďarský tisk si vydobyl »určitou mocenskou pozici« a poněkud se vymyká komunistické straně z rukou; dalším problémem je politická aktivizace maďarské humanitní inteligence; vážné je rovněž to, že vzrůstající počet členů opouští vládnoucí komunistickou stranu. V souvislosti s přípravou nové ústavy oznámil, že Maďarsko rozhodně zůstane socialistickým státem s politickým systémem, který nebude kopírovat západoevropské demokracie. Bude usilovat o zásadní restrukturalizaci RVHP, která by v budoucnu měla být založena na dvoustranných stycích. Grósz se rovněž jménem MSDS vyslovil pro zrušení obou vojenských paktů - NATO a Varšavské smlouvy; k jejich rozpuštění však musí dojít za vhodných podmínek a současně. Oba generální tajemníci se shodli na tom, že výstavba československo-maďarského vodního díla Gabčíkovo-Nagymaros pokračuje bez problémů.
Předseda vlády ČSSR Ladislav Adamec navštívil Sovětský svaz. O hospodářské spolupráci jednal s předsedou rady ministrů Nikolajem Ryžkovem, přijal jej rovněž generální tajemník ÚV KSSS Michail Gorbačov. V době návštěvy byly podepsány dokumenty Koncepce hospodářské a vědeckotechnické spolupráce mezi ČSSR a SSSR na příštích 15-20 let, Protokol z jednání předsedů vlád a Dohoda mezi vládami ČSSR a SSSR o spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí.
 
tobacamptobacamp
tobacamp