Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
Kompletní text chronologie pádu československého komunistického režimu včetně historického úvodu, použité literatury, seznamu použitých zkratek a jmenného rejstříku byl vydán v publikační řadě Sešity Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v roce 1999, č. 33 pod názvem SUK, Jiří – CUHRA, Jaroslav – KOUDELKA, František: Chronologie zániku komunistického režimu v Československu 1985–1989, 144 stran. Je založen především na archivních materiálech Ústředního výboru Komunistické strany Československa a samizdatových periodicích předlistopadových nezávislých iniaciativ.
16. března 1989
V Praze jednali vedoucí oddělení mezinárodních styků ÚV KSČ M. Štefaňák a ÚV SED Gerd Sieber. Sieber se vyslovil pro přehodnocení spolupráce v rámci RVHP po vzoru Evropského hospodářského společenství. Hospodářská spolupráce musí být realistická, převládat by měla bilaterální nad multilaterální kooperací. Vedení východoněmecké komunistické strany se obává o »další vývoj socialismu«. Západoevropské státy značně posílily svoji propagandu a jejich působení ovlivňuje veřejné mínění výchoněmeckých občanů. Situaci v Polsku označil Sieber za »bezperspektivní« a dodal, že »nové vyhlášení výjimečného stavu« by nepřineslo nic pozitivního. V Polsku je socialismus u konce. Podobně hodnotí vedení SED Maďarsko, které je v »těžké hospodářské situaci« a usiluje o připojení k západoevropskému trhu. Poměry v Maďarské socialistické dělnické straně vyvolávají ve vedení SED »deprimující dojmy«. Bulharsko se podle Siebera nachází ve schizofrenní situaci: existují tu dvě neslučitelné linie, první podporuje »přestavbu«, druhá ji zbrzďuje, protože se obává jejích důsledků. Zcela specificky se chová Rumunsko. Východoněmecký režim je skeptický k Ceauşeskovu návrhu svolat schůzku východoevropských socialistických států a usnést se na »charakteristice socialismu a jeho pojetí v současnosti«. Taková schůzka by jen vyjevila pokračující dezintegraci socialistického společenství. Vzhledem ke komplikacím a rizikům, které přináší »přestavba, glasnosť a nové myšlení«, odhaduje vedení SED, že prestiž Sovětského svazu jako světové velmoci se sníží. Nezbývá než si přát, aby to příliš nepoškodilo ostatní socialistické státy. Již teď je pro ně situace velice tíživá. Např. akceptování závěrů lednového jednání KBSE ve Vídni přivedlo východoevropské režimy do velice komplikované situace, protože musely učinit řadu zásadních ústupků, které drolí jejich dosavadní integritu.
Státní bezpečnost provedla domovní prohlídky u jedenácti aktivistů Společenství přátel USA a vzala do vazby představitele této iniciativy Stanislava Devátého.
 
tobacamptobacamp
tobacamp