Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
Kompletní text chronologie pádu československého komunistického režimu včetně historického úvodu, použité literatury, seznamu použitých zkratek a jmenného rejstříku byl vydán v publikační řadě Sešity Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v roce 1999, č. 33 pod názvem SUK, Jiří – CUHRA, Jaroslav – KOUDELKA, František: Chronologie zániku komunistického režimu v Československu 1985–1989, 144 stran. Je založen především na archivních materiálech Ústředního výboru Komunistické strany Československa a samizdatových periodicích předlistopadových nezávislých iniaciativ.
1. června 1989
Státní bezpečnost po dvaceti minutách rozehnala schůzi sedmdesáti aktivistů Hnutí za občanskou svobodu, kteří se sešli v jedné pražské restauraci k diskusi o úpravách československého právního řádu a o nové ústavě.
Bylo vydáno základní prohlášení Křesťanské unie za lidská práva, která se prohlásila za komunitu všech křesťanů usilujících o nápravu v oblasti lidských práv, a to především těch, která jsou ostatními nezávislými iniciativami opomíjena (právo na život dosud nenarozených dětí, právo dětí žít v ucelené rodině apod.). Unie se rovněž rozhodla vystupovat proti sexuální nevázanosti a pornografii.
 
tobacamptobacamp
tobacamp