Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
Kompletní text chronologie pádu československého komunistického režimu včetně historického úvodu, použité literatury, seznamu použitých zkratek a jmenného rejstříku byl vydán v publikační řadě Sešity Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v roce 1999, č. 33 pod názvem SUK, Jiří – CUHRA, Jaroslav – KOUDELKA, František: Chronologie zániku komunistického režimu v Československu 1985–1989, 144 stran. Je založen především na archivních materiálech Ústředního výboru Komunistické strany Československa a samizdatových periodicích předlistopadových nezávislých iniaciativ.
21. června 1989
V pražské Královské oboře (zvané Stromovka) se uskutečnila ekologická manifestace proti výstavbě silnice vedené tímto parkem. Zúčastnilo se jí asi 250 převážně mladých lidí, proti kterým násilně zakročila policie. Jednoho z organizátorů manifestace, Petra Placáka z Českých dětí, odvezli policisté do lesů za Prahou, kde ho surově zbili a ponechali svému osudu.
Vedoucí tajemník MV KSČ v Praze a člen předsednictva ÚV KSČ Miroslav Štěpán a první tajemník MV MSDS v Budapešti a člen politického byra ÚV MSDS Mihály Jassó se setkali v Bratislavě. Jassó zevrubně informoval Štěpána o politické situaci v Maďarsku. Společenský vývoj zde nabyl takové dynamiky, kterou vedení maďarské komunistické strany nepředpokládalo a ani zcela nechápe. Ve straně panuje značná názorová různorodost, která ji dezintegruje a sama by stačila k vytvoření několika politických stran. MSDS zcela ztratila kontrolu nad mediální oblastí. Jeden z největších problémů je ovšem poměr Maďarů k poválečné historii, zejména k roku 1956. Pohřeb ostatků popraveného ministerského předsedy Imre Nagye, který se konal 16. června a stal se celonárodní tryznou, byl pro MSDS další citelnou politickou prohrou (Jassó si v této souvislosti povzdechl, že lepší je živý Dubček než mrtvý Nagy). Na rozdíl od Polska, kde je opoziční silou pouze Solidarita, působí v Maďarsku více opozičních stran. V současné situaci by ovšem maďarský volič hlasoval proti kandidátu komunistické strany, ať by byl protikandidátem kdokoliv.
 
tobacamptobacamp
tobacamp