Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
Kompletní text chronologie pádu československého komunistického režimu včetně historického úvodu, použité literatury, seznamu použitých zkratek a jmenného rejstříku byl vydán v publikační řadě Sešity Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v roce 1999, č. 33 pod názvem SUK, Jiří – CUHRA, Jaroslav – KOUDELKA, František: Chronologie zániku komunistického režimu v Československu 1985–1989, 144 stran. Je založen především na archivních materiálech Ústředního výboru Komunistické strany Československa a samizdatových periodicích předlistopadových nezávislých iniaciativ.
1. srpna 1989
V Praze se konalo celoměstské shromáždění předních funcionářů Lidových milicí a Sboru národní bezpečnosti (policie). Vedoucí tajemník mětského výboru KSČ v Praze Miroslav Štěpán zde označil petici Několik vět za »pamflet a protipřestavbový, kontrarevoluční program« a sdělil, že k ochraně veřejného pořádku budou nasazeny jednotky Lidových milicí, SNB a v případě potřeby i armáda. V souvislosti s nadcházejícím výročím okupace Československa vojsky pěti států Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968 zesílila již v červenci perzekuční aktivita Státní bezpečnosti vůči představitelům nezávislých občanských iniciativ. Režimní sdělovací prostředky se snažily vyvolat dojem, že nezávislé iniciativy usilují o násilnou konfrontaci se státní mocí.
V Praze se uskutečnila první schůzka obnoveného centra Českého Pen klubu, jehož členy se stali i spisovatelé, kteří nemohli v Československu oficiálně publikovat. Státní bezpečnost zadržovala po dobu schůzky Václava Havla, Jana Trefulku, Evu Kantůrkovou, Milana Šimečku a Milana Jungmanna.
 
tobacamptobacamp
tobacamp