Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
6. ledna 1987
.
Charta 77 představila své nové mluvčí Jana Litomiského, Libuši Šilhánovou a Josefa Vohryzka a uspořádala tiskovou konferenci k 10. výročí svého vzniku, které se účastnilo sedmnáct zahraničních korespondentů.
V dokumentu Slovo ke spoluobčanům vyjádřila Charta 77 názor, že v celém sovětském impériu, tedy i v Českoslovenku, společnost a politické ovzduší pozvolna směřují k »větší demokracii«, a vyzvala Čechy a Slováky k cílevědomé občanské aktivitě a pravdivému pojmenovávání problémů a jejich příčin v každodenním životě a práci. Do vlastních řad se obrátila dokumentem Dopis signatářům Charty 77, v němž navrhla k promyšlení a diskusi několik základních zásad organizace a vnitřní struktury Charty 77. Odezvy na dopis upozornily na některé palčivé problémy Charty 77 - především problémy generační a vztahu pražského centra s regiony. Oba dokumenty vypracovalo šest mluvčích Charty 77 z let 1986 a 1987 ve spolupráci s Václavem Havlem a Jiřím Hájkem, kteří stáli v čele Charty 77 v době jejího vzniku.
K desátému výročí vzniku Charty 77 vydali pozdravná prohlášení prezident USA Ronald Reagan, předseda západoněmecké sociálnědemokratické strany Willy Brandt, mezinárodní výbor britské Labour Party a další organizace i jednotlivci.
 
tobacamptobacamp
tobacamp