Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
11. ledna 1990
.
Pražské jednání zástupců »rozhodujících politických sil« u »kulatého stolu« se týkalo volebního systému, procedury uvolnění poslaneckých míst a způsobu doplnění zastupitelských sborů. Podle vyjádření představitele KC OF Petra Pitharta na tiskové konferenci podaly Občanské fórum a Verejnosť proti násiliu společný návrh na restrukturalizaci zákonodárných sborů. Doporučili, aby druhá komora Federálního shromáždění - Sněmovna národů, jejímž hlavním posláním je bdít nad tím, aby vůle jednoho národa nemohla být v určitých otázkách majorizována vůlí druhého - vznikla nepřímou volbou (delegací) z České i Slovenské národní rady po 75 poslancích. Navrhovaná restrukturalizace směřovala k »posílení integrity státu«, kterou by nastávající období reforem mohlo otřást. V následujících dnech KV VPN tento návrh odmítl a vyslovil se pro zachování stávající struktury.
Federální vláda odvolala ústředního ředitele Československé televize Miroslava Pavla a jmenovala do této funkce režiséra Jindřicha Fairaizla.
Předsednictvo SNR jmenovalo ministrem vnitra a životního prostředí SSR Vladimíra Mečiara a generálním prokurátorem SSR Tibora Böhma.
 
tobacamptobacamp
tobacamp