Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
19. ledna 1990
.
Porada expertů »rozhodujících politických sil« se zabývala otázkami ústavního systému. Projednávala tři varianty: 1. pouhé snížení celkového počtu poslanců - Sněmovna národů Federálního shromáždění 150 (75 volených v Čechách a na Moravě a 75 na Slovensku), Sněmovna lidu FS 150, Česká národní rada 150, Slovenská národní rada 100 poslanců. 2. ČNR o celkovém počtu 200 poslanců zvolí ze svého středu 75 členů Sněmovny národů a stejný počet členů Sněmovny národů bude zvolen 150 poslanci SNR. Zároveň bude snížen počet poslanců Sněmovny lidu na 150. 3. Počet poslanců Sněmovny lidu bude zachován v počtu 200 osob. Obě národní rady - ČNR se 200 poslanci a SNR se 150 poslanci - vytvoří při svém společném zasedání Sněmovnu národů, která bude rozhodovat o všech otázkách, kde platí zákaz majorizace.

Experti« z OF, VPN, Komunistické strany Československa, Československé strany socialistické, Československé strany lidové, Demokratické strany a Strany slobody »předběžně doporučili« první variantu s tím, že zákon o volbách do nejvyšších zastupitelských sborů bude předložen parlamentu do konce ledna 1990.
Představitel KC OF Petr Pithart vystoupil v Československé televizi s projevem, v němž vyzval místní a podniková občanská fóra, aby neuplatňovala živelné odvolávání vedoucích pracovníků průmyslových podniků a jiných závodů či představitelů státní správy. (»Působení občanských fór se nesmí v ničem podobat řádění akčních výborů Národní fronty po únoru 1948.«) Odmítl princip kolektivní viny. (»Je opravdu každý komunista nemravným člověkem a je každý aktivista Občanského fóra bezúhonným idealistou? Kdo má právo soudit jen proto, že byl nestraníkem? Kdo má právo soudit podle zásady kolektivní viny?«) Doporučil občanským fórům, aby »postupně vytlačila« reprezentanty »starého pořádku«, ale především »aby rozhodla o způsobu, jakým budou napříště nalézáni noví lidé do vedení podniků a institucí«.

 
tobacamptobacamp
tobacamp