Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
12. února 1990
.

Rada KC OF pod vedením Jana Urbana se shodla, že je třeba apelovat na prezidenta republiky a federální vládu, aby se neprodleně vyjádřili k současnému stavu země, přijali konkrétní program a začali jej realizovat. Vláda je vnitřně nejednotná, nemá program ekonomické reformy, zatímco československá veřejnost projevuje netrpělivost a nespokojenost a hrozí stávkami. Impulz k větší aktivitě musí vyjít z Občanského fóra a Verejnosti proti násiliu. Rada KC OF proto vypracuje memorandum, v němž prezidenta a vládu na tyto problémy upozorní.

Rada KC OF se dále shodla na tom, že politická prestiž Občanského fóra výrazně poklesla. Jedním z důvodů je, že z KC OF nekontrolovaně odcházejí aktivisté do různých funkcí ve státních institucích a ztrácejí kontakt se svým původním působištěm. Práce KC OF je tak permanentně destabilizována. Východiskem z tohoto stavu je »přitáhnout« tyto lidi k trvalé spolupráci. Proto bude ustaven poradní orgán »kolegium KC OF«, v němž se budou pravidelně scházet ministři a další představitelé státní správy delegovaní do svých funkcí Občanským fórem s představiteli rady KC OF. Na podobné bázi bude pracovat »poslanecký klub OF«. Oba orgány budou ustaveny i v rámci krajů a okresů. Mezi další opatření, která měla přispět k aktivizaci OF, patřilo zrušení některých méně potřebných komisí KC OF (vězeňské, školské, zdravotnické) a posílení těch důležitých (volební, programové, politické), zlepšení vnitřní informovanosti atd. V souvislosti se zvyšováním tlaku krajských a okresních OF na centrum konstatovali někteří zástupci rady KC OF, že je zatím zcela nezbytné chápat OF jako »revoluční instituci« na úkor jeho hlubší demokratizace.
Na pražském Václavském náměstí demonstrovalo několik tisíc lidí pod heslem »Chceme znát úplnou pravdu o Státní bezpečnosti«. Zástupce Nezávislé vyšetřovací komise pro objasnění událostí 17. listopadu 1989 František Němec zde uvedl, že bude nutné prověřit složení všech OF v republice, neboť do nich na mnoha místech pronikli představitelé či spolupracovníci Státní bezpečnosti.
Představitelé KC OF Jan Urban, Petr Kučera, Ivan Gabal, Petr Uhl, Jana Ryšlinková, Jan Štern a zástupci KV VPN Jozef Kučerák, Ján Langoš a László Szigeti předali prezidentu republiky Václavu Havlovi společné memorandum. Vyjádřili v něm přesvědčení, že je nutností, aby byli občané co nejdříve seznámeni »se skutečným stavem země«. OF a VPN již za ni převzali značnou míru odpovědnosti, ke změnám však zatím dochází spíše chaoticky a neplánovitě. Proto se obě hnutí obracejí na prezidenta a jeho prostřednictvím i na federální vládu a obě vlády národní s požadavkem: »Veřejnosti by měla být předložena v nejkratší možné době objektivní a upřímná zpráva o stavu země« a současně s ní by měly vlády vyhlásit, jaké konkrétní kroky podniknou pro nápravu. »Proces národní obnovy« by měl být rozhodně zahájen ještě před červnovými volbami.

 
tobacamptobacamp
tobacamp